Ga naar hoofdinhoud

Artifical Bihormonal Pancreas in Patients after total Pancreatectomy, APPEL 5+: randomized controlled cross-over trial

 

Achtergrond:
Patiënten kunnen na een totale pancreatectomie een vaak slecht reguleerbare, insulineafhankelijke diabetes ontwikkelen, met grote impact op de kwaliteit van leven. Ondanks behandeling met een insulinepomp of insuline-injecties kunnen wegrakingen optreden door hypoglykemieën. Recent is het effect van een in Nederland gefabriceerde kunstmatige alvleesklier (een bihormonaal closed loop system) getest in patiënten met diabetes mellitus type 1. Deze kunstmatige alvleesklier is de enige ter wereld die volledig automatisch insuline en glucagon afgeeft. De resultaten van dit onderzoek waren zeer positief: patiënten waren gedurende een langer gedeelte van de tijd in de juiste range van glucosewaarden.

Doel:
Het doel van deze gerandomiseerde cross-over trial is om te bepalen wat de effectiviteit is van de kunstmatige alvleesklier bij patiënten die een totale pancreatectomie ondergingen. Primaire eindpunt is de tijd waarin een patiënt zich in een euglykemische (3.9-10 mmol/l) status bevindt.

Inclusiecriteria:
Patiënten na totale pancreatectomie voor zowel benigne als maligne aandoeningen. Belangrijkste exclusiecriteria: minder dan drie maanden na resectie, impaired awareness voor hypoglykemie, BMI>35 kg/m2, HbA1c >90 mmol/mol.

Startdatum:
November 2020.

 

Contact

Studiecoördinator:
Drs. Anouk. Latenstein, arts-onderzoeker Amsterdam UMC, e-mail
Drs. Charlotte van Veldhuisen, arts-onderzoeker Amsterdam UMC, panorama@dpcg.nl

Hoofdonderzoekers:
Prof. dr. M.G.H. Besselink, chirurg Amsterdam UMC, e-mail
Dr. J.H. de Vries, internist-endocrinoloog Amsterdam UMC, e-mail

 

Back To Top