Ga naar hoofdinhoud

POstopeRative Standardization of Care:

THe Implementation of Best Practice After Pancreatic Resection

a Nationwide Stepped-wedge Cluster Randomized Trial

 

Inclusie in de PORSCH trial is compleet!

Het algoritme is te downloaden via deze link.

Het expert panel kunt u nog gewoon consulteren! Neem hiervoor contact op met het studieteam per mail of telefonisch: 088 7571207. Wij zijn vanzelfsprekend nog bereikbaar voor vragen over het algoritme of over de trail.

Downloads/links

Algoritme

Study form: CT assessment

Study form: consultation / consult Expert Panel

Short summary / korte samenvatting protocol

Patiëntensamenvatting

NTR6905 of NCT03400280

Samenvatting

Achtergrond: Complicatie management lijkt het belangrijkste aangrijppunt om mortaliteit na pancreasresectie te verminderen. Het doel van de PORSCH trial is het evalueren of de implementatie van een best practice algoritme gericht op diagnostiek en behandeling van postoperatieve pancreasfistels het risico op ernstige complicaties en mortaliteit vermindert.

Design: Dit is een landelijke stepped-wedge cluster gerandomiseerde trial. Voor elk DPCG centrum wordt at random het moment bepaald waarop zij over gaan van current practice naar het best practice algoritme. Op deze manier zal het algoritme gefaseerd geïmplementeerd worden in alle DPCG centra.

Algoritme: Het best practice algoritme omvat zowel de diagnose als de behandeling van (complicaties gerelateerd aan) postoperatieve pancreasfistels. Dit algoritme is gebaseerd op uitgebreid systematisch literatuur onderzoek, twee observationele cohort studies met Nederlandse data, een systematische evaluatie van bestaande richtlijnen voor zorg na pancreasresectie, verschillende consensus bijeenkomsten met nationale experts, een validatie in een retrospectief multicenter cohort en kritische beoordeling van internationale experts op het gebied van pancreaschirurgie. Op deze manier is een breed gedragen algoritme gecreëerd waarover zowel nationale als internationale consensus bestaat dat hiermee de beste kwaliteit van zorg wordt geleverd. Gezien het risico op contaminatie van de huidige zorg wordt het algoritme pas gedeeld met een deelnemend centrum wanneer zij over gaan op best practice.

Uitkomsten: De primaire uitkomstmaat is een combinatie van de meest ernstige complicaties gerelateerd aan pancreasfistels: late postoperatieve bloedingen, orgaan falen en dood. Uitkomsten van patiënten die behandeld zijn in de current practice fase worden vergeleken met uitkomsten van patiënten die in de best practice fase behandeld zijn. Follow-up is tot 90 dagen na resectie of, als de opnameduur langer is dan 90 dagen, tot ontslag.

Participerende centra

Amsterdam UMC (locatie AMC), Amphia ziekenhuis, Catharina ziekenhuis, Erasmus MC, Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, LUMC, Maasstad Ziekenhuis, MST, azM, OLVG, Radboudumc, RAKU (UMC Utrecht / St. Antonius ziekenhuis), Reinier de Graaf gasthuis, Tjongerschans, UMCG en Amsterdam UMC (locatie VUmc) (alle DPCG centra).

Contact

Coördinerend onderzoekers: F. Jasmijn Smits / Anne Claire Henry / 088 7571207 (24/7 bereikbaar)

Hoofdonderzoekers: I. Quintus Molenaar en Hjalmar C. van Santvoort

Back To Top